Finsk lapphund / Suomenlapinkoira

Finsk lapphund

Grupp 5 Spetsar och raser av urhundstyp

Historik

Samerna har länge använt hundar till att valla och vakta renarna. Från dessa hundar fastställde den finska kennelklubben den lapska vallhundens första rasstandard 1945. Namnet ändrades till lapphund 1967. Rastypen utkristalliserades under 1970-talet och standarden har modifierats flera gånger. Namnet ändrades till finsk lapphund 1993. Rasen har stabiliserats snabbt och numera är den mycket populär främst som familje- och sällskapshund i hela Finland.

Användningsområde

Den finska lapphunden är en mycket bra allroundhund som lämpar sig utmärkt till agility, i lydnadsringarna, i spårskogen, som vallhund, räddningshund och även som eftersökshund samt jakthund främst på fågel och älg. I slutet av 90-talet tog en finsk lapphund en silvermedalj i räddnings-VM. I Finland har även finsk lapphund placerat sig på prispallen i Finska mästerskapen inom lydnad och agility. Det är en mycket trevlig sällskaps- och familjehund som är mycket barnvänlig och social men den måste aktiveras för att må bra.

Hälsa

Rasen har inga kända större problem med den fysiska hälsan. Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Egenskaper / Mentalitet

Eftersom rasen främst har använts till att samla ihop och hålla kvar renhjorden på betesplatsen är kravet stabil mentalitet. Den måste vara modig, vaken och alert så att den reagerar på renarnas framfart men samtidigt måste hunden vara lugn och trygg så att den inte skingrar hjorden. Det är de här egenskaperna som gör den till en populär sällskaps- och familjehund. Den finska lapphunden är social och öppen, lättlärd och arbetsvillig. Det är en uthållig, vänlig samt tillgiven hund, som i dag är känd just för sin ödmjukhet och sitt mod.

Storlek och utseende

En finsk lapphund är en kraftigt byggd hund i förhållanden till sin storlek och något längre än hög. Pälsen är riklig, speciellt hanhundar har en tydlig krage. Det långa täckhåret är strävt och den har en tät underull. Den har ett mjukt och vänligt uttryck. Alla färger finns och grundfärgen dominerar. Mankhöjd för hanar är 49 cm och tikar 44 cm.

Pälsvård

Eftersom täckhåren är grova så trillar smutsen av lätt och den blir inte blöt inpå huden. Borsta hunden lite då och då, speciellt vid fällning, vilket de gör rikligt två gånger per år. Annars håller pälsen sig fin utan en massa pälsvård. Bada endast när det behövs. De ska inte badas för ofta då blir pälsen för mjuk.

Övrigt

Finsk lapphund är den perfekta hunden för dig som vill ha en aktiv och arbetsvillig kamrat och familjemedlem. Den är vaken och intelligent, har god hälsa och älskar att få vara med sin flock. Den kan ge ifrån sig en rad olika ljud. Den trivs bäst i ett aktivt hem.

Denna text är framtagen i samarbete med rasklubben.

Fotograf: Åsa Lindholm

Kommentarer

04.04.2019 04:13

Josefin Hulldin

Hej, jag är oerhört intresserad av en hanhund. Jag har länge velat ha en Finsk Lapphund och mig äntligen på en plats i livet då det funkar och jag kan ge den allt den förtjänar.

14.05.2017 07:52

Liselotte Palmér Heikkilä

Hej! Jag är intresserad av en tikvalp om du får en kull med finsk lapphund.Jag har haft hund i många år och har en dansk-svensk gårdshundstik. /Liselotte

26.02.2017 17:00

Marie Hillergren

Hej ! Roligt att ni är intresserade av vår fantastiska ras Finsk lapphund! Var och hur bor ni? Intressen att går med er valp/ hund

Vi kommer att skicka meddelande när Aika 'är parad!

25.02.2017 17:49

Annika andersson

Hej!
Vi är intresserade utav en hanvalp.
/Annika med familj